Europe

Albania

Resa Runt i Albanien

Albanien, även om det är en av de mindre kända semesterdestinationerna i Europa, är helt enkelt häpnadsväckande. Det finns något att göra för alla. Om du är intresserad av natur har landet många möjligheter till vandring, cykling och forspaddling. Mer intresserad av historia? Albanien har en stor variation av historiska byggnader, både islamska, katolska och ortodoxa, samt romerska, grekiska, bysantinska och ottomanska influenser.

Allt detta gör Albanien till en upptäcktsresa där du inte kommer att bli uttråkad. Även om du bara har några dagar att utforska, kommer dess relativt lilla storlek att låta dig vara ute i det fria inom en halvtimme från huvudstaden Tirana, ta en buss eller hyrbil till stränderna eller besöka Balkans största sjö.

Saker att Göra i Albanien

Albanien har mycket att erbjuda turister, oavsett om du vill utforska städer eller helt enkelt njuta av naturen. Det finns också gott om historiska platser i landet som definitivt är värda ett besök. Eftersom landet är relativt litet är det ganska enkelt att ta sig från plats till plats på kort tid. Låt oss titta närmare på några av de måste-besöka platserna i Albanien.

Strandremsa i Tirana

Tirana

Tirana är Albanien huvudstad, en plats där den kalla kommunistiska stämningen långsamt ersätts av västerländsk glädje. Drivna entreprenörer startar innovativa start-ups, nya butiker och restauranger öppnas överallt och det finns planer på överdimensionerade skyskrapor. Men Tirana är inte känt som en stad med många museer och sevärdheter där du kan vandra runt i dagar.
Du kommer inte hitta ett charmigt medeltida stadskärna med smala gator här, som i många andra städer i södra Europa. Trots det finns det mycket att se, från osmanska monument till kommunistiska reliker. Besök Nationalhistoriska museet och Skanderbeg-torget, ett stort torg i hjärtat av huvudstaden.

Ruiner av den antika staden

Butrint National Park

2500 år gamla romerska ruiner, färskvattenssjön Butrint och träsket Vrina: i Butrint National Park hittar du många speciella saker. I denna park, bara 20 kilometer söder om staden Sarandë, är ruinerna de bäst bevarade arkeologiska utgrävningarna i Albanien. Från teatern där 1500 personer tittade på teaterföreställningar till den imponerande Lövgården, som symboliserade stadens försvar. Gå på träplankor och grusvägar längs stadsmurar i ruiner och över teaterscenen.

Blått Öga Albanien Naturkälla

Syri I Kalter Theth

Också känt som Blå Ögat i Theth, är Syri I Kalter Theth en av de mest kända vattenkällorna i Albanien. Rent vatten stiger genom jordlagren för att slutligen nå Joniska havet via den 25 kilometer långa Bistricë-floden. Även om dykare har dykt ner till en djup på 50 meter, är den faktiska djupet inte officiellt känt.

Vackra berg i albanska alperna

Albanska Alperna

De albanska alperna är ett måste-besök för vandrare. I detta bergiga område hittar du två naturparker: Theth National Park och Valbona National Park. Byen Valbona, en av de viktigaste i regionen, är en bra startpunkt för en promenad. På vägen kan du njuta av den vackra naturen med floder, bergstoppar och skogar. Om du ser något röra sig på avståndet kan det bara vara en vild get, varg eller björn.

Mat att Prova i Albanien

Ur ett europeiskt perspektiv är Albanien ett relativt litet land med cirka 3 miljoner invånare. Det är därför klart att landet inte har kunnat lämna en kulinarisk prägel på Europa. Albansk mat påverkas av århundraden av osmanska ockupation, liksom av närliggande Grekland och central-europeiska länder. Landet är rikt på jordbruksmark och har också gott om betesmarker för får och getter. Det kommer därför inte som en överraskning att traditionella rätter innehåller mycket grönsaker och kött från båda djuren. Vitlök och lök är också vanliga ingredienser. Låt oss titta på några av de mest populära albanska rätterna;

  • Fërgesë: En av de mest traditionella albanska rätterna. Det är en gryta som främst består av tomatsås, vitlök, gröna paprikor och kvarg. Det serveras med bröd, bäst att äta när det har svalnat.
  • Flija: En crêpe-liknande rätt med en knaprig textur som är populär i norra Albanien. Crêpes bakas en efter en på en speciell metallskiva och staplas sedan ovanpå varandra med ett lager smör, grädde eller yoghurt emellan. Lagren bakas sedan i ugnen eller över heta kol tills de bildar en krispig, gyllene skorpa. Flija serveras vanligtvis med ost eller yoghurt.
  • Pispili: En läcker majspannkaka fylld med spenat eller purjolök. Serveras vanligtvis med en sida av yoghurt.
  • Trileçe: En mycket populär efterrätt, gjord med tre olika typer av mjölk: kondenserad mjölk, kokt mjölk och vanlig helmjölk. Det är en läcker sockerkaka med en rik och krämig textur.

Albanien Resor Tips

Allmänna transporter kan vara opålitliga. Det rekommenderas att hyra en egen bil eller använda taxi, eftersom bussar ofta inte kommer i tid.
Även om de flesta platser i Albanien accepterar euro som valuta är växelkurserna hemska. Vid ankomsten bör du växla dina pengar till albansk lek, den officiella valutan i Albanien.
De flesta platser har gratis Wi-Fi. Du kan också köpa ett albanskt SIM-kort för att undvika roamingavgifter.