Europe

Albania

Reise rundt i Albania

Albania, selv om det er en av de mindre kjente feriedestinasjonene i Europa, er rett og slett betagende. Det er noe å gjøre for alle. Hvis du er ute etter naturen, tilbyr landet mange muligheter for fotturer, sykling og rafting. Mer interessert i historie? Albania har et bredt utvalg av historiske bygninger, islamske, katolske og ortodokse, samt romerske, greske, bysantinske og osmanske påvirkninger.

Alt dette gjør Albania til en oppdagelsesreise der du ikke vil kjede deg. Selv om du bare har noen få dager til å utforske, vil den relativt lille størrelsen tillate deg å være i det frie natur innen en halv time fra hovedstaden Tirana, ta en buss eller leiebil til strendene eller besøke den største innsjøen på Balkan.

Ting å gjøre i Albania

Albania har mye å tilby turister, enten du liker å utforske byer eller bare ønsker å nyte naturen. Det er også rikelig med historiske steder i landet som definitivt er verdt et besøk. Siden landet er relativt lite, er det ganske enkelt å reise fra sted til sted på kort tid. La oss ta en nærmere titt på noen av de must-besøke stedene i Albania.

Strekk av stranden i Tirana

Tirana

Tirana er hovedstaden i Albania, et sted der den kjølige kommunistiske stemningen sakte blir erstattet av vestlig glede. Ambisiøse entreprenører starter innovative oppstartsselskaper, nye butikker og restauranter åpner overalt, og det er planer om overdimensjonerte skyskrapere. Likevel er ikke Tirana kjent for å ha mange museer og attraksjoner der du kan vandre rundt i dager.
Du vil ikke finne en sjarmerende middelaldersk bykjerne med trange gater her, som i mange andre byer i sør-Europa. Likevel er det mye å se, fra osmanske monumenter til relikvier fra kommunisttiden. Besøk Nasjonalmuseet for historie og Skanderbeg-plassen, en stor plass i hjertet av hovedstaden.

Ruiner av den gamle byen

Butrint nasjonalpark

2500 år gamle romerske ruiner, ferskvannsjøen Butrint og myrområdet Vrina: i Butrint nasjonalpark finner du mange spesielle ting. I denne parken, bare 20 kilometer sør for byen Sarandë, er ruinene de best bevarte arkeologiske utgravningene i Albania. Fra teatret der 1500 mennesker så teaterforestillinger til den imponerende Løveporten, som symboliserte forsvar av byen. Gå på tredekk og grusstier langs bymurer i ruiner og over teaterscenen.

Blått øye, naturlig kilde i Albania

Syri I Kalter Theth

Også kjent som Det Blå Øyet i Theth, er Syri I Kalter Theth en av de mest kjente vannkildene i Albania. Rent vann stiger gjennom jordens lag for å ende opp i Det joniske hav gjennom den 25 kilometer lange Bistricë-elven. Selv om dykkere har dykket til en dybde på 50 meter, er den faktiske dybden ikke offisielt kjent.

Vakre fjell i albanske alper

Albanske alper

De albanske alpene er et must-visit sted for turgåere. I dette fjellområdet finner du to naturparker: Nasjonalpark Theth og Nasjonalpark Valbona. Landsbyen Valbona, en av de viktigste i regionen, er et godt utgangspunkt for en tur. Underveis kan du nyte den vakre naturen med elver, fjelltopper og skoger. Hvis du ser noe bevege seg i det fjerne, kan det godt være en villgeit, ulv eller bjørn.

Matretter å Prøve i Albania

Fra et europeisk perspektiv er Albania et relativt lite land med rundt 3 millioner innbyggere. Det vil derfor være klart at landet ikke har klart å sette en kulinarisk merke på Europa. Albansk mat påvirkes av århundrene med osmansk okkupasjon, samt av nærliggende Hellas og sentraleuropeiske land. Landet er rikt på jordbruksland og har også rikelig med beitemarker for sauer og geiter. Det vil derfor ikke overraske deg at tradisjonelle retter inneholder mye grønnsaker og kjøtt fra begge dyr. Hvitløk og løk er også standard ingredienser. La oss se på noen av de mest populære albanske rettene;

  • Fërgesë: En av de mest tradisjonelle albanske rettene. Det er en gryterett som hovedsakelig består av tomatsaus, hvitløk, grønne paprika og kvark. Serveres med brød, best når det er avkjølt.
  • Flija: En pannekake-lignende rett med en sprø tekstur som er populær i Nord-Albania. Pannekakene bakes én etter én på en spesiell metallskive og stables deretter oppå hverandre med et lag smør, krem eller yoghurt imellom. Lagene bakes deretter i ovnen eller over varme kull til de danner en sprø, gyllen skorpe. Flija serveres vanligvis med ost eller yoghurt.
  • Pispili: En deilig maisbrød fylt med spinat eller purre. Serveres vanligvis med en side av yoghurt.
  • Trileçe: En veldig populær dessert, laget med tre forskjellige typer melk: kondensert melk, vanlig melk og helmelk. Det er en deilig kakesvamp med en rik og kremaktig tekstur.

Reisetips for Albania

Offentlig transport kan være upålitelig. Det er anbefalt å leie egen bil eller bruke drosjer, da busser ofte ikke kommer som planlagt.
Selv om de fleste steder i Albania aksepterer euro som valuta, er valutakursene elendige. Ved ankomst bør du veksle pengene dine til albanske lek, den offisielle valutaen i Albania.
De fleste steder har gratis Wi-Fi. Du kan også kjøpe et albansk SIM-kort for å unngå roaming-avgifter.