Europe

Albania

Putovanje po Albaniji

Albanija, iako jedno od manje poznatih odredišta za odmor u Europi, jednostavno je rečeno - zadivljujuća. Postoji nešto za svakoga. Ako ste ljubitelj prirode, zemlja nudi mnoge mogućnosti za planinarenje, biciklizam i rafing. Više ste skloni povijesti? Albanija ima široku raznolikost povijesnih zgrada - islamskih, katoličkih i pravoslavnih, kao i rimske, grčke, bizantske i osmanske. Sve to čini Albaniju putovanjem otkrića gdje vam neće biti dosadno. Čak i ako imate samo nekoliko dana za istraživanje, njegova relativno mala veličina omogućava vam da budete u prirodi u roku od pola sata vožnje od glavnog grada Tirane, da autobusom ili unajmljenim automobilom dođete do plaža ili posjetite najveće jezero na Balkanu.

Stvari koje treba raditi u Albaniji

Albanija nudi mnogo toga turistima, bez obzira želite li istražiti gradove ili jednostavno uživati u prirodi. U zemlji također postoji obilje povijesnih mjesta koja svakako vrijedi posjetiti. S obzirom na to da je zemlja relativno mala, prilično je jednostavno putovati s jednog mjesta na drugo u kratkom vremenskom razdoblju. Pogledajmo neka od mjesta koja svakako treba posjetiti u Albaniji.

Plaža u Tirani

Tirana

Tirana je glavni grad Albanije, mjesto gdje se hladna komunistička atmosfera polako rastapa uz zapadnu veselost. Poduzetnički vođeni start-upovi pokreću inovativne projekte, nove trgovine i restorane otvaraju se posvuda, a planiraju se i ogromni neboderi. Međutim, Tirana nije poznata kao grad s mnogo muzeja i znamenitosti u kojima možete lutati danima.
Ovdje nećete pronaći šarmantan srednjovjekovni centar grada s uskim ulicama kao u mnogim drugim gradovima na jugu Europe. Ipak, ima mnogo toga za vidjeti, od spomenika iz osmanskog doba do ostataka iz komunističkog razdoblja. Posjetite Nacionalni povijesni muzej i Trg Skanderbeg, ogroman trg u srcu glavnog grada.

Ruševine antičkog grada

Butrint Nacionalni Park

Rimski ostaci stari 2500 godina, slatkovodno jezero Butrint i močvara Vrina: u Nacionalnom parku Butrint pronaći ćete mnogo posebnih stvari. U ovom parku, samo 20 kilometara južno od grada Sarande, ostaci su najbolje sačuvani arheološki iskopani u Albaniji. Od kazališta u kojem je 1500 ljudi gledalo predstave do impozantne Lavlje kapije, koja je simbolizirala obranu grada. Hodajte po drvenim mostićima i šljunčanim stazama uz ruševne gradskog zida i preko pozornice kazališta.

Plavo oko prirodni izvor u Albaniji

Syri I Kalter Theth

Također poznato kao Plavo oko iz Thetha, Syri I Kalter Theth jedan je od najpoznatijih vodenih izvora u Albaniji. Čista voda izlazi kroz slojeve zemlje kako bi završila u Jonskom moru preko rijeke Bistrice dugog 25 kilometara. Iako su ronioci zaronili do dubine od 50 metara, stvarna dubina službeno nije poznata.

Prekrasni planinski vrhovi u albanskim Alpama

Albanske Alpe

Albanske Alpe obavezno su mjesto za planinare. U ovom planinskom području nalaze se dva prirodna parka: Nacionalni park Theth i Nacionalni park Valbona. Selo Valbona, jedno od najvažnijih u regiji, dobar je polazni punkt za šetnju. Putem možete uživati u prekrasnoj prirodi s rijekama, planinskim vrhovima i šumama. Ako vidite nešto kako se miče u daljini, to bi mogla biti divlja koza, vuk ili medvjed.

Hrana koju treba probati u Albaniji

Iz europske perspektive, Albanija je relativno mala zemlja s trenutačno oko 3 milijuna stanovnika. Stoga je jasno da zemlja nije uspjela ostaviti kulinaristički trag na Europi. Albanska kuhinja je pod utjecajem stoljetne osmanske okupacije, kao i Grčke i srednjoeuropskih zemalja. Zemlja je bogata poljoprivrednim zemljištem i također ima obilje pašnjaka za ovce i koze. Stoga nije iznenađujuće da tradicionalna jela sadrže puno povrća i mesa od oba životinje. Češnjak i luk su također standardni sastojci. Pogledajmo neka od najpopularnijih albanskih jela;

  • Fërgesë: Jedno od najtradicionalnijih albanskih jela. To je gulaš koji se uglavnom sastoji od umaka od rajčice, češnjaka, zelene paprike i sirutke. Poslužuje se s kruhom i najbolje se jede kada se ohladi.
  • Flija: Jelo slično palačinkama s hrskavom teksturom koje je popularno u sjevernoj Albaniji. Palačinke se peku jedna po jedna na posebnom metalnom disku, a zatim se slažu jedna na drugu s slojem maslaca, vrhnja ili jogurta između njih. Slojevi se zatim peku u pećnici ili na vrelim ugljenima dok ne dobiju hrskavu, zlatnu koru. Flija se obično poslužuje s sirom ili jogurtom.
  • Pispili: Ukusni kukuruzni kruh punjen špinatom ili lukom. Obično se poslužuje s prilogom jogurta.
  • Trileçe: Vrlo popularan desert napravljen od tri različite vrste mlijeka: kondenziranog mlijeka, slatkog vrhnja i običnog cjelovitog mlijeka. To je ukusna spužvasta torta s bogatom i kremastom teksturom.

Savjeti za putovanje u Albaniju

Javni prijevoz može biti nepouzdan. Preporučuje se unajmljivanje vlastitog automobila ili korištenje taksija, budući da autobusi često ne dolaze prema rasporedu.
Iako većina mjesta u Albaniji prihvaća eure kao valutu, tečajevi zamjene su loši. Po dolasku, trebali biste zamijeniti svoj novac za albanske lekove, službenu valutu Albanije.
Većina mjesta ima besplatan Wi-Fi. Također možete kupiti albansku SIM karticu kako biste izbjegli troškove roaminga.