Europe

Albania

At Rejse Rundt i Albanien

Albanien, selvom det er en af de mindre kendte feriedestinationer i Europa, er simpelthen betagende. Der er noget for alle. Hvis du er til naturen, tilbyder landet mange muligheder for vandreture, cykling og rafting. Er du mere interesseret i historie? Albanien har et bredt udvalg af historiske bygninger, islamiske, katolske og ortodokse, samt romerske, græske, byzantinske og osmanniske påvirkninger.

Alt dette gør Albanien til en opdagelsesrejse, hvor du ikke vil kede dig. Selv hvis du kun har få dage til at udforske, tillader dens relativt lille størrelse dig at være ude i det fri inden for en halv time fra hovedstaden Tirana, tage en bus eller leje en bil til strande eller besøge den største sø på Balkan.

Ting at Gøre i Albanien

Albanien har meget at tilbyde turister, uanset om du kan lide at udforske byer eller bare ønsker at nyde naturen. Der er også rigelige historiske steder i landet, som helt sikkert er et besøg værd. Da landet er relativt lille, er det ret nemt at rejse fra sted til sted på kort tid. Lad os tage et nærmere kig på nogle af de must-besøgte steder i Albanien.

Strimmel af stranden i Tirana

Tirana

Tirana er hovedstaden i Albanien, et sted hvor den kølige kommunistiske stemning langsomt bliver erstattet af vestlig glæde. Ambitiøse iværksættere starter innovative startups, nye butikker og restauranter åbner overalt, og der er planer om overskrevne skyskrabere. Alligevel er Tirana ikke kendt for at have mange museer og seværdigheder, hvor du kan vandre rundt i dagevis.
Du vil ikke finde en charmerende middelalderlig bymidte med smalle gader her, som i mange andre byer i Sydeuropa. Alligevel er der meget at se, fra osmanniske monumenter til relikvier fra kommunisttiden. Besøg Det Nationale Historiske Museum og Skanderbeg-pladsen, en stor plads i hjertet af hovedstaden.

Ruiner af den gamle by

Butrint Nationalpark

2500 år gamle romerske ruiner, ferskvandssøen Butrint og sumpområdet Vrina: i Butrint Nationalpark finder du mange specielle ting. I denne park, kun 20 kilometer syd for byen Sarandë, er ruinerne de bedst bevarede arkæologiske udgravninger i Albanien. Fra teatret, hvor 1500 mennesker så teaterforestillinger til den imponerende Løveport, som symboliserede forsvar af byen. Gå på trædæk og grusstier langs bymure i ruiner og over teaterscenen.

Blåt Øje, naturlig kilde i Albanien

Syri I Kalter Theth

Også kendt som Det Blå Øje i Theth, er Syri I Kalter Theth en af de mest berømte vandkilder i Albanien. Rent vand stiger gennem jordens lag for at ende i det Joniske Hav via den 25 kilometer lange Bistricë-flod. Selvom dykkere er dykket ned til en dybde på 50 meter, er den faktiske dybde ikke officielt kendt.

Smukke bjerge i de albanske alper

Albanske Alper

De albanske alper er et must-visit sted for vandrere. I dette bjergområde finder du to naturparker: Theth National Park og Valbona National Park. Landsbyen Valbona, en af de vigtigste i regionen, er et godt udgangspunkt for en gåtur. Undervejs kan du nyde den smukke natur med floder, bjergtoppe og skove. Hvis du ser noget bevæge sig i det fjerne, kan det bare være en vildged, ulv eller bjørn.

Mad at Prøve i Albanien

Fra en europæisk synsvinkel er Albanien et relativt lille land med omkring 3 millioner indbyggere. Det vil derfor være klart, at landet ikke har formået at efterlade et kulinarisk aftryk på Europa. Albansk køkken påvirkes af århundreder med osmannisk besættelse, samt af nærliggende Grækenland og centraleuropæiske lande. Landet er rigt på landbrugsjord og har også rigeligt med græsgange til får og geder. Det vil derfor ikke overraske dig, at traditionelle retter indeholder en masse grøntsager og kød fra begge dyr. Hvidløg og løg er også standard ingredienser. Lad os tage et kig på nogle af de mest populære albanske retter;

  • Fërgesë: En af de mest traditionelle albanske retter. Det er en gryderet, der hovedsageligt består af tomatsovs, hvidløg, grønne peberfrugter og kvark. Serveres med brød, bedst når det er kølet af.
  • Flija: En crepe-lignende ret med en sprød tekstur, som er populær i Nordalbanien. Crepes bages en ad gangen på en speciel metalplade og stables derefter oven på hinanden med et lag smør, fløde eller yoghurt imellem. Lagene bages derefter i ovnen eller over varme kul, indtil de danner en sprød, gylden skorpe. Flija serveres normalt med ost eller yoghurt.
  • Pispili: En lækker majsbrød fyldt med spinat eller porrer. Serveres normalt med en side af yoghurt.
  • Trileçe: En meget populær dessert, lavet med tre forskellige typer mælk: kondenseret mælk, sødmælk og almindelig mælk. Det er en lækker svampet kage med en rig og cremet tekstur.

Albanien Rejsetips

Offentlig transport kan være upålidelig. Det anbefales at leje din egen bil eller bruge taxaer, da busser ofte ikke ankommer efter tidsplanen.
Selvom de fleste steder i Albanien accepterer euro som valuta, er valutakurserne skrækkelige. Ved ankomst bør du veksle dine penge til albansk lek, den officielle valuta i Albanien.
De fleste steder har gratis Wi-Fi. Du kan også købe et albansk SIM-kort for at undgå roaming-afgifter.